Friday, January 7, 2011

CARA-CARA MEMASAK DAGING MASAK HITAM KAK MEK


Okay Puan2 dan tuan.........(ikut gaya chep Wan..huhu )

Baiklah hari ni kita nak belajar cara memasak DAGING MASAK HITAM KAK MEK


BAHAN-BAHAN

  1. 1KG DAGING / SEEKOR AYAM
  2. 1 PEKET REMPAH MASAK HITAM KAK MEK (pastinya)
  3. 1 INCI HALIA
  4. 10 ULAS BAWANG MERAH
  5. 1/2 BIJI KELAPA DI BUAT KERISIK
  6. 3 SUDU BESAR GULA
  7. 3 SUDU BESAR KICAP PEKAT
  8. SEDIKIT AIR ASAM JAWA/CUKA
  9. GARAM SECUKUP RASA

BAHAN NO 3 DAN 4 PERLU DI BAHAGI DUA BAHAGIAN,

  • SATU BAHAGIAN DIMAYANG ( UNTUK DITUMIS)
  • SATU BAHAGIAN DI MESIN BERSAMA 2 LABU BAWANG BESAR (KEMUDIANNYA DIGAUL DGN REMPAH MASAK HITAM KAK MEK )

CARA MEMASAKNYA....

GAULKAN REMPAH MASAK HITAM KAK MEK DENGAN BAHAN-BAHAN DI ATAS KECUALI ASAM JAWA/CUKA DAN GARAM. TUMISKAN BAHAN PENUMIS YANG TELAH DIMAYANG SAMPAI WANGI DAN KUNING. KEMUDIAN MASUKKAN REMPAH MASAK HITAM YANG TELAH DIGAUL TADI. APABILA SUDAH CUKUP MASAK, BARULAH MASUKKAN DAGING DAN 2 GELAS AIR. SETELAH DAGING HAMPIR EMPUK MASUKKAN GARAM SECUKUP RASA BESERTA AIR ASAM JAWA/CUKA. TUNGGU SEHINGGA AIR SEDIKIT KERING BARULAH ANGKAT UNTUK DIHIDANGKAN.

(P/S....makan dgn nasi panas sedap nih......huhu )

Kan senang buatnya...............yang susah sebenarnya nak buat Perencah dia...kan KAK MEK dah jual...beli jerk...terus masak.....




No comments:

Post a Comment