
Okay Puan2 dan tuan.........(ikut gaya chep Wan..huhu )
Baiklah hari ni kita nak belajar cara memasak DAGING MASAK HITAM KAK MEK
BAHAN-BAHAN
- 1KG DAGING / SEEKOR AYAM
 - 1 PEKET REMPAH MASAK HITAM KAK MEK (pastinya)
 - 1 INCI HALIA
 - 10 ULAS BAWANG MERAH
 - 1/2 BIJI KELAPA DI BUAT KERISIK
 - 3 SUDU BESAR GULA
 - 3 SUDU BESAR KICAP PEKAT
 - SEDIKIT AIR ASAM JAWA/CUKA
 - GARAM SECUKUP RASA
 
BAHAN NO 3 DAN 4 PERLU DI BAHAGI DUA BAHAGIAN,
- SATU BAHAGIAN DIMAYANG ( UNTUK DITUMIS)
 - SATU BAHAGIAN DI MESIN BERSAMA 2 LABU BAWANG BESAR (KEMUDIANNYA DIGAUL DGN REMPAH MASAK HITAM KAK MEK )
 
CARA MEMASAKNYA....
GAULKAN REMPAH MASAK HITAM KAK MEK DENGAN BAHAN-BAHAN DI ATAS KECUALI ASAM JAWA/CUKA DAN GARAM. TUMISKAN BAHAN PENUMIS YANG TELAH DIMAYANG SAMPAI WANGI DAN KUNING. KEMUDIAN MASUKKAN REMPAH MASAK HITAM YANG TELAH DIGAUL TADI. APABILA SUDAH CUKUP MASAK, BARULAH MASUKKAN DAGING DAN 2 GELAS AIR. SETELAH DAGING HAMPIR EMPUK MASUKKAN GARAM SECUKUP RASA BESERTA AIR ASAM JAWA/CUKA. TUNGGU SEHINGGA AIR SEDIKIT KERING BARULAH ANGKAT UNTUK DIHIDANGKAN.
(P/S....makan dgn nasi panas sedap nih......huhu )
Kan senang buatnya...............yang susah sebenarnya nak buat Perencah dia...kan KAK MEK dah jual...beli jerk...terus masak.....

No comments:
Post a Comment